Pokud se Vám zpráva nezobrazuje správně, otevřete si ji v prohlížeči zde.


Bezpalmový zpravodaj

(červen 2017)
 

 

 

Přejeme hezký den všem členům, partnerům, dobrovolníkům a dalším příznivcům Koalice proti palmovému oleji,


od posledního zpravodaje uplynulo půl roku, a tak je na čase si opět udělat malé ohlédnutí za posledními měsíci naší společné kampaně.

Obsah

Je nás čím dál víc
Úspěch Dne bez palmového oleje
Už dohlížíme mezinárodně
Šíříme, kde se dá
Alternativy jsou
Zahraniční okénko
Nejzajímavější články
Filmové novinky
Benefice
Co nás čeká
4. výročí, ale...!
Dejte o sobě vědět

Proti palmové lobby je nás čím dál víc! A to je mimořádně důležité.

Koalice proti palmovému se nyní pyšní 132 jednotlivými členy a 88 organizacemi.

Uspokojivě se nám též rozšiřuje i Mezinárodní koalice POWI, kde kromě celé československé základny máme i členy z Belgie, Kanady, Ruska, Německa, Polska, Austrálie, Nepálu, Ghany, Brazílie, Francie, Velké Británie, Nového Zélandu a USA.

S dalšími partnery nadále jednáme a ladíme spuštění masové celosvětové kampaně, která pak ve finále může vymýtit „špinavý“ palmový olej i ze zboží v ČR, kde je řada původně tuzemských firem typu Opavia nebo Orion řízena mezinárodními korporacemi.

Vy ale též můžete zvát další zájemce do české koalice přes odkaz Chci se stát členem (který najdete i na stránkách pod Formuláři) nebo do zahraniční přes Become a Member.

Famózní mezinárodní úspěch Dne bez palmového oleje

Jen naše česká facebooková stránka čítá téměř 20 tisíc fanoušků, další tisíce fanoušků máme ale už i na Slovensku, Polsku a postupně teď budeme zakládat protipalmové stránky na sociálních sítích i v dalších státech celého světa a k tomu se spojovat s těmi již existujícími.

1. února 2017 jsme založili Den bez Palmového oleje. Společně se nám online bezpalmovým únorem podařilo oslovit jen v ČR přes 330 tisíc lidí a k této výzvě se už v lednu přidávala celá řada lidí i organizací z celého světa. Díky tomuto mimořádnému úspěchu se proto letos stal 1. únor oficiálním Mezinárodní den bez palmového olejeDíky velkému zájmu veřejnosti se však nakonec z tohoto měsíce vyklubal bezpalmový únor. Provázela jej 28-denní výzva Zatočte s palmáčem, na kterou navázala úspěšná Dobročinná akce s tričky „Buchta“ a „Pekáč“, odkud výtěžek putuje do Zátoky nosatých opic. V březnu až dubnu byl pak měsíc bez palmáče součástí EKOvýzvy Greenpeace.

Úspěšně dopadla i dárcovská výzva projektu Chráníme mořské želvy a podařila se vysbírat cílová částka na vydání příručky na ochranu mořských želv.

Založili jsme mezinárodní koalici pro dohled nad palmovým olejem

1. února jsme navíc oficiálně založili POWI – Mezinárodní koalice proti palmovému oleji. S tím souvisí i vznik vícejazyčného webu palmoilwatch.net, který je momentálně dostupný v angličtině, francouzštině a polštině a brzy přibydou i další jazyky.

Kampaň pokračuje a šíří se i za naše hranice – nepolevujme!

Na konci září 2016 proběhla v Poslanecké sněmovně debata iniciovaná Lestari s názvem Role ČR v otázce udržitelného palmového oleje, v říjnu 2016 organizovalo analytické centrum Glopolis v pražském Pidivadle semináře Jak nás pálí palmový olej? a Jaké změny vaříme?, v listopadu se pak konal workshop pro pedagogy Palmový olej: Dobrý sluha nebo zlý pán? v Toulcově dvoře.

V prosinci 2017 zajistilo JARO Jaroměř sérii přednášek o palmovém oleji pro celou Základní školu Montessori v Bratislavě. Ostatně stejná organizace zajistila od září 2016 až do dnešních dnů přednášky o problematice palmového oleje pro cca dva tisíce dětí a studentů od mateřských a základních škol až po gymnázia a vysoké školy a pro několik set firemních dobrovolníků po celé České republice.

Vzdělávací program o problematice palmového oleje pro desítky dětí a pedagogů mateřských škol a další desítky firemních dobrovolníků na území jižní a severní Moravy, a to od podzimu 2016 až do dnešních dnů, zajistili i členové Českého svazu ochránců přírody Morava.

V lednu 2017 proběhly v Praze, Liberci a Hradci Králové přednášky Standy Lhoty a v březnu se zájemci mohli zúčastnit promítání dokumentu Zelená poušť a následné přednášky a diskuze v Brně v kavárně Trojka.

Veřejně bezpalmový únor podpořila třeba Základní škola Zbiroh, kde se konala pátrací akce o titul Šerloka Palmese. Soutěž bude zpracována jako příklad dobré praxe i pro další ekoškoly.

V květnu proběhla diskuze o palmovém oleji s dětmi 1. stupně ZŠ Heuréka v Brně a také se za účasti ČSOP Arion konal Veggie fest Olomouc.

Na slovenské Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře poukazovali na porušování lidských práv souvisejících s produkcí palmového oleje v rámci guerilla kampaně „Povedz nie palmovému oleju“, která se konala 11. května 2017. V místním bufetu se balilo do papírových sáčků s výstražnou nálepkou s textem „Vieš čo ješ? Povedz nie palmovému oleju!“.

   

2.-5. června proběhla osvětová akce studentů Slezského gymnázia v Opavě s názvem Zatočme s palmáčem. Akce byla registrována v rámci Evropského týdne pro udržitelný rozvoj a chystá se i spolupráce na tématu se školami programu Erasmus+.

Od března do června 2017 upozorňuje Česká společnost ornitologická na problematiku palmového oleje z hlediska ptáků několik set návštěvníků (široká veřejnost, školní exkurze) ptačího parku Josefovské louky. Osvěta probíhá třeba i na Kozmických ptačích loukách za podpory Semixu.

 

Zástupci KPPO byli v květnu přítomni na jednání dvou odborných komisí Unie českých a slovenských zoologických zahrad, kde dohodli užší spolupráci s Unií zejména na společně připravovaném Tropickém týdnu, jehož nultý ročník proběhne letos v srpnu.

Stále probíhá promítání v rámci festivalu Země na talíři 2016, který převzal agendu všech dokumentárních filmů o palmovém oleji. Duplikáty výstavy Na čem (se) smaží Indonésie téměř neustále kolují po ČR - součástí některých vernisáží je i promítání dokumentů a/nebo přednáška.

Alternativy - přemožitelé palmového oleje?

Cukrárna při Střední průmyslové škole, střední odborné škole a středním odborném učilišti v Novém Městě nad Metují od 1. března 2016 zásluhou Zdeňky Francové, učitelky odborného výcviku, vyrábí bez palmového oleje. Po několika týdnech zkoušení upravili mnohé technologické postupy, změnili suroviny i dodavatele a někde pozměnili i vzhled výrobků. Nyní používají pravou čokoládu značky Callebaut, smetanu a máslo z opočenské mlékárny, slunečnicový olej a další především tuzemské suroviny od českých dodavatelů. Více zde.

18. května se zástupci KPPO zúčastnili prezentace přelomového italského tuku na bázi olivového nebo slunečnicového oleje. Cremoli má univerzální vlastnosti vhodné pro všechny typy příprav pokrmů, na rozdíl od palmového oleje však obsahuje minimum nasycených mastných kyselin, a jelikož není ztužený, neobsahuje škodlivé trans-mastné kyseliny. Zachovává si spoustu zdraví prospěšných látek a jeho produkce není příčinou odlesňování. Ve všech aspektech má tedy potenciál nahradit palmový olej. Více zde.

Slovensko, Polsko, Indonésie - valíme!

Slovensko

Soustřeďujeme se na přednáškovou činnost a osvětu na všech stupních škol i v médiích - Prichádzame kvôli palmovému oleju o pľúca Zeme? Na Slovensku sa tvárime, že sa nás to netýka!, dále se věnujeme správě antipalmářské skupiny na Facebooku Stop palmovemu oleju, budujeme sítě dobrovolníků a partnerských organizací a zakládáme servisní organizaci. Koordinaci zajišťuje Richard Ulianko na slovensko_kppo@googlegroups.com.

Například ve Středoslovenském přírodovědném muzeu v Banské Bystřici učí děti od 2. ročníku ZŠ až po největší rozlišovat výrobky s obsahem a bez obsahu palmového oleje formou hry a učí je, jaký dopad má na ekosystém a zdraví človeka zakládání palmových plantáží a pěstování palmy olejné.

 

Polsko

Polská koordinátorka Karolina Olszanowska-Kuńka organizovala Dne bez palmového oleje a 28-denní výzvy v Polsku, zajistila překlad stránek a dalších informačních materiálů do polštiny, podílela se na článku Smak i zapach lasu deszczowego, spravuje antipalmářské stránky na Facebooku Nie kupuję oleju palmowego a buduje sít dobrovolníků a partnerských organizací. Spojit se s ní můžete (prozatím) na karo.ols11@gmail.com.

Maďarsko

Nejprve zástupci organizace Lestari, později i zástupci celé KPPO, respektive POWI, vyjeli do Maďarska na osobní průzkum největší maďarské agroethanolky. Ta zpracovává kukuřici pozoruhodným způsobem. Kukuřičné zrno bez použití metod, které by výrazně zatěžovaly životní prostředí, rozdělí na bílkoviny, které využívá k výrobě krmiv pro hospodářská zvířata. Vzniklý „odpad“ který se do krmiv nehodí (tj. hlavně cukry a škrob) využívá pro výrobu agroethanolu, piva, kukuřičného oleje a celulózy, ze které se pak ještě vyrábí toaletní papír.

Z hlediska ochrany životního prostředí je zde snad jen několik problémů, které chybí k zdánlivé dokonalosti. Prvním je fakt, že kukuřice není pěstována v režimu ekologického zemědělství, druhým je přeprava zrna do ethanolky a třetí „kaňkou“ je, že většina krmiva putuje do velkochovů hospodářských zvířat (prasata, slepice, skot, ryby…). Na druhou stranu se však jedná alespoň pro Evropu o mnohonásobně šetrnější variantu produkce krmiva, oleje a agroethanolu, než když se tyto komodity produkují stávajícím způsobem – tedy s využitím palmového oleje nebo jihoamerické sóji. Proto jsme se dohodli na určité úrovni spolupráce, která však zatím nemůže být příliš rozvíjena z důvodu nedostatku finančních prostředků na naší straně. Prvním společným dílem je však článek The real impact of palm oil and failed policies.

Indonésie, Sumatra – The Kukang Rescue Program

Stavba environmentální knihovny, vybavení kliniky, vypouštění zrehabilitovaných outloňů, zodpovědný turismus a Karo kultura (září 2016 - únor 2017) - více zde.

Indonésie, Sumatra, Jáva, Borneo – Chráníme mořské želvy

Zachráněná vajíčka, uklizená pláž, úspěšná crowdfundingová kampaň, workshopy a spolupráce s místními, prodej s želvovinou z 11 na 2, promítání, přednášky - více zde.

Indonésie, Borneo – Zátoka nosatých opic

Výzkumy, vyjednávání s Wilmarem - významným celosvětovým producentem palmového oleje, stížnost na vládu provincie Východní Kalimantan, kampaň pro zákaz komerčního vystupování cvičených zvířat, nový vzdělávací program na školách, ekoturismus s požehnáním MŽP - více zde.

Nejzajímavější články

Palmový olej vyrábějí v Indonésii děti. Nevěděli jsme to, brání se odběratelské firmy

4. prosince - Nebezpečná práce bez vhodné ochrany, platy nižšá než minimální mzda stanovená záknem a vystavováním nebezpečným chemikáliím - to je častá realita dětské práce v Indonésii na plantážích singapurské společnosti Wilmar. Číst dál

Cena za palmový olej? V Barmě na ně drsně doplácí příroda i lidé

17. ledna - Na přelomu 20. a 21. století představil vládnoucí vojenský režim nový plán pro rozvoj Myanmaru (Barmy). Prosperitu mělo mimo jiné zajistit i masivní pěstování palmy olejné na jihu země. Pod zástěrkou zlepšení životních podmínek pro chudé zemědělce tak byla z 350 tisíc hektarů nedotčených pralesů vytvořena série plantáží. Jenže prakticky nic nevyšlo tak, jak si vláda naplánovala. Číst dál

Přelomové rozhodnutí europarlamentu- zmizí palmový olej z evropské nafty?

Díky iniciativě několika českých europoslanců, kteří vyslyšely volání nevládních organizací i nás všech kdo se podílíme na kampani, odhlasoval evropský parlament velmi nadějné doporučení Evropské komisi. Do roku 2020 by se měl palmový olej přestat přimíchávat do motorových paliv!

Je však třeba neusnout na vavřínech a pokračovat v našem tlaku. Oslovujme proto prosím (ideálně nejen české) europoslance a požadujme, aby stanovisko Europarlamentu vtělili do různých navazujících strategických evropských dokumentů. Reakce jednotlivých europoslanců nám prosím posílejte, abychom je mohli zveřejnit. Přehled poslanců naleznete zde, jejich e-mailové adresy jsou vždy ve tvaru jmeno.prijmeni@europarl.europa.eu.

Parlament EU schválil zprávu o palmovém oleji

4. dubna - Zpráva o environmentálních a sociálních dopadech nešetrné produkce palmového oleje, jejíž vznik iniciovala česká europoslankyně Kateřina Konečná, byla odhlasována většinou v Evropském parlamentu. Nyní bude záležet na Evropské komisi, jak se k závěrům zprávy postaví a zda bude implementovat její jednotlivé body do evropských regulací. Zásadní měrou se o prosazení zprávy zasadila naše členská organizace Lestari. Více informací například v Palmový olej do biopaliv nepatří, shodl se Evropský parlament nebo na našem Facebooku.

Filmové novinky

11. dubna zásluhou Lestari hostilo pražské Kino Atlas premiéru nového kolumbijského snímku o problematice palmového oleje Neviditelná hranice, po jehož promítání následovala diskuse s vybranými hosty.

Jan Tuna a jeho tým se opět věnovali palmovému oleji hned ve dvou dílech A DOST!: Jak nám výrobci lžou o palmovém oleji a Sladké oříškové pomazánky s rakovinotvornými látkami. Jak dopadla Nutella?.

Česká televize natočila reportáž přímo na Borneu o ochraně místních pralesů a ohrožených druhů před palmoolejným průmyslem, o kterou se zasazuje náš členský projekt Zátoka nosatých opic.

K dispozici jsou i čerstvé letecké záběry “zelené pouště” z Bornea. Je z nich patrná destrukce pralesa v Kalimantanu.

Povedlo se nám vytvořit i krátké, ale o to nápaditější a výstižnější video o palmovém oleji určené hlavně pro děti a mládež. Určitě by jste jej měli také vidět a hlavně šířit! Hledáme dobrovolníky, kteří zajistí překlad a nejlépe i namluvení textů do cizích jazyků, abychom jej pak mohli šířit po celém světě, prostřednictvím našich zahraničních partnerů a koordinátorů.

Benefiční akce

3. listopadu se v klubu Rock Café v Praze uskutečnil Benefiční koncert na pomoc ohroženým kahau nosatým ze Zátoky nosatých opic. ČSOP Arion zajistilo pro ZNO 1. března v Galerii U Mloka Benefiční koncert Tomáše J Holého.

27. května si zájemci mohli přijít vybrat nový kousek do šatníku, ochutnat (nejen) indonéské speciality, dozvědět se o ochraně ohrožených poloopic outloňů váhavých a podpořit The Kukang Rescue Program na benefiční bazárek Slow Fashion for Slow Loris v Praze (foto z akce).

PRÁVĚ PROBÍHÁ
6. - 18. června
 probíhá Nosatá aukce pro ochranu vzácné tropické přírody v Save Balikpapan Bay -> Zátoka nosatých opic? Podpořte náš projekt a vydražte jednu z těchto tří krásných, originálně malovaných tašek od Lenka Murfar. Můžete sdílet událost nebo rovnou přejít k příhozům. Velké díky za vaši účast!

Co nás čeká

18. června se uskuteční 3. ročník běhu na Hlemýždím vrchu Krupka u Teplic v Čechách. Výtěžek z akce bude věnován do Zátoky nosatých opic. A 19. června mohou zájemci dorazit na promítání a diskuzi s přednáškou v Karviné.

Na srpen chystáme Týden pro pralesy v zoologických zahradách po celé ČR. Ve spolupráci s restaurací a hudebním klubem Vegalité chystáme zhruba na přelom září/říjen benefiční koncert na podporu KPPO. Počítáme s naší účastí na dalším ročníku Ekotopfilmu.

Projekty Zátoka nosatých opic a The Kukang Rescue Program chystají crowdfundingové akce. A také nás čeká společná a mimořádně široká mezioborová spolupráce na důležitých envirosociálních tématech v rámci jedné velké kampaně pod hlavičkou Aliance zodpovědných.

Přehled akcí sledujte na webu nebo Facebooku, kde se vše včas dozvíte.

Slavíme 4. výročí, ale bohužel očekáváme velký malér!


Koalice proti palmovému oleji 7. dubna tohoto roku oslavila 4. výročí svého vzniku. Za tuto dobu jsme dokázali opravdu mnohé, a to především díky neúnavné dobrovolné práci mnoha našich členů. Alespoň částečný přehled našich úspěchů najdete zde.

Co se nám zatím nedaří? Donedávna byl naším hlavním limitujícím faktorem nedostatek velmi schopných lidí, kteří by se tématu palmového oleje mohli a chtěli věnovat profesionálně. Tuto překážku jsme naštěstí již překonali a zbývá už jen jedna poslední a zdánlivě lehce překonatelná. Ta se však ukazuje být daleko větším problémem, než jsme původně předpokládali. Ačkoliv se řada lidí ve vedení Koalice věnuje nezřídka i profesionálně shánění různých zdrojů na dílčí projekty ochrany přírody, a má díky tomu nemálo zkušeností jak nejefektivněji tyto zdroje získat, v případě kampaně proti palmovému oleji se její finanční zajištění ukazuje jako mimořádně tvrdý oříšek, který se zatím bohužel příliš nedaří rozlousknout. Ještě sice pořád nejsme ve stavu, kdy bychom již vyzkoušeli úplně vše, ale navzdory menším dílčím úspěchům se k tomuto stavu pomalu blížíme. Ačkoliv dosud naprostá většina aktivit KPPO běžela na dobrovolné bázi, větší rozvoj už takto zajistit nelze a hrozí, že progresivní postup nyní bude zakonzervován na stagnujícím bodě. Přitom je zcela zjevné, že kampaň je mimořádně úspěšná, má čím dál jasnější výsledky s pozitivním mezinárodním dopadem a může sehrát zcela zásadní roli nejen v ochraně pralesů!

Tímto bychom Vás chtěli požádat o pomoc. Pokračování a hlavně opravdu zcela zásadní rozvoj celé kampaně je teď ve vážném ohrožení kvůli naprostému nedostatku finančních prostředků. Skladem máme pár posledních letáčků a Palmanachů, nemáme už ani brožurky k výstavě fotografií, ne vždy se podaří, aby dopravu hradil vypůjčitel, chybí také peníze na vytvoření duplikátů velké výstavy Na čem (se) smaží Indonésie. A co je klíčové - nemáme prostředky na odměnu expertům, kteří by zajišťovali další fungování a administraci Koalice alespoň v dosavadní podobě. A bohužel kritická situace je i přímo v tropech – zejména projekty na záchranu Zátoky nosatých opic nebo na aktivní ochranu nártounů na Filipínách projektem Tarsius jsou nyní v mimořádně svízelné situaci. Jak na Borneu, tak na Filipínách bychom přitom mj. potřebovali vytvořit, respektive obnovit menší ekoturistický kemp, který by jednou provždy vyřešil problém s financováním těchto projektů a zároveň přinesl práci i místním lidem, kteří si pak pralesa začnou vážit nevykáceného.

Malé dary, velké dary, jednorázové nebo pravidelné, zkrátka, jak uznáte za vhodné, můžete posílat na transparentní účet 2001032353/2010. Terénní zahraniční projekty můžete podpořit prostřednictvím Nadačního fondu CCBC.

Pokud sami nemůžete přispět částkou ve výši alespoň 50 korun, prosíme přepošlete tuto prosbu alespoň Vašim přátelům – zejména pak těm, kteří žádný z podobných projektů ještě nepodporují. Zkuste se zeptat i svých kolegů v práci či nejlépe svých nadřízených o možnostech případné podpory z jejich strany, nebo nám na ně alespoň pošlete kontakty. Situace je opravdu vážná a byla by hrozná škoda polevovat zrovna teď, když je to tak krásně rozjeté. Předem velmi děkujeme!

Dejme o sobě vědět všem

I Vy máte možnost přispívat do bezpalmového zpravodaje. Potřebujeme od Vás aktuální novinky - fotky, videa, avíza, tweety, pozvánky, reporty, cokoli Vás napadne zasílejte na koordinator.kppo@gmail.com. Stačí odkaz a do předmětu ZPRAVODAJ.

Nezapomeňte své akce týkající se palmového oleje také evidovat přes Evidenci aktivit, abyste si zajistili lepší propagaci na našem webu a Facebooku, ozvat se se zpětnou vazbou a nejlépe fotkami po akci.

Děkujeme, jestli jste došli až sem!

Bylo toho hodně a možná jsme na něco zapomněli. O palmovém oleji se dokonce mluvilo i v hlavním vysílacím čase ČT1 v pořadu Zázraky přírody!

Na webu naleznete spoustu nových informací a neustále přibývají další. Možností, jak se zapojit, je spoustu - přes pomoc s umístěním výstavy, promítáním filmů, uspořádáním přednášky, šířením materiálů a v neposlední řadě jako spotřebitelé. Teď jen prosím nenechte nás v tom a pomozte, ať to můžeme dotáhnout do konce...


Za Koalici zdraví

Martina Skohoutilová
koordinator.kppo@gmail.com

a

Kateřina Holubová
fundraising.kppo@gmail.com

_______________________________________________________________

Generální partner                Hlavní partner                                         Partneři                           
                              
Spolupracujeme s
       

a řadou dalších.

Pro odhlášení z newsletteru klikněte sem.